全国服务热线 :4008-125-888
首页 考研英语真题库 2017年考研英语(二)阅读真题Text3及答案解析

2017年考研英语(二)阅读真题Text3及答案解析

2020-08-13 14:20 来源:互联网 作者:好轻松考研小编
摘要:在考研路上大家都会去刷真题,但效果千差万别,有人觉得刷多了真题反而有负担,其实,真题是很有价值的题目啊,题目中蕴含着命题人的思路,并且对你是否读懂了文章是个很好的检验。

  八月份了,暑假刷了不少真题吧,好轻松考研小编建议大家在最后关头真题要一遍两遍三遍四遍....的刷,为考生整了2017年考研英语(二)阅读真题Text3及答案解析,希望大家都能考出好成绩。点击立即预约试听>>

  1) Today, widespread social pressure to immediately go to college in conjunction with increasingly high expectations in a fast-moving world often causes students to completely overlook the possibility of taking a gap year. After all, if everyone you know is going to college in the fall, it seems silly to stay back a year, doesn't it? And after going to school for 12 years, it doesn't feel natural to spend a year doing something that isn't academic.

  2) But while this may be true, it's not a good enough reason to condemn gap years. There's always a constant fear of falling behind everyone else on the socially perpetuated "race to the finish line," whether that be toward graduate school, medical school or lucrative career. But despite common misconceptions, a gap year does not hinder the success of academic pursuits-in fact, it probably enhances it.

  3)  Studies from the United States and Australia show that students who take a gap year are generally better prepared for and perform better in college than those who do not. Rather than pulling students back, a gap year pushes them ahead by preparing them for independence, new responsibilities and environmental changes-all things that first-year students often struggle with the most. Gap year experiences can lessen the blow when it comes to adjusting to college and being thrown into a brand new environment, making it easier to focus on academics and activities rather than acclimation blunders.

  4) If you're not convinced of the inherent value in taking a year off to explore interests, then consider its financial impact on future academic choices. According to the National Center for Education Statistics, nearly 80 percent of college students end up changing their majors at least once. This isn’t surprising, considering the basic mandatory high school curriculum leaves students with a poor understanding of the vast academic possibilities that await them in college. Many students find themselves listing one major on their college applications, but switching to another after taking college classes. It’s not necessarily a bad thing, but depending on the school, it can be costly to make up credits after switching too late in the game. At Boston College, for example, you would have to complete an extra year were you to switch to the nursing school from another department. Taking a gap year to figure things out initially can help prevent stress and save money later on.

  31. One of the reasons for high-school graduates not taking a gap year is that_____.

  [A] they think it academically misleading

  [B] they have a lot of fun to expect in college

  [C] it feels strange to do differently from others

  [D] it seems worthless to take off-campus courses

  32. Studies from the US and Australia imply that taking a gap year helps_____.

  [A] keep students from being unrealistic

  [B] lower risks in choosing careers

  [C] ease freshmen's financial burdens

  [D] relieve freshmen of pressures

  33. The word "acclimation" (Line 8, Para. 3) is closest in meaning to_____.

  [A] adaptation

  [B] application

  [C] motivation

  [D] competition

  34. A gap year may save money for students by helping them_____.

  [A] avoid academic failures

  [B] establish long-term goals

  [C] switch to another college

  [D] decide on the right major

  35. The most suitable title for this text would be_____.

  [A] In Favor of the Gap Year

  [B] The ABCs of the Gap Year

  [C] The Gap Year Comes Back

  [D] The Gap Year: A Dilemma

       答案解析:

  31.选项[C]正确。

  首段①句说明"毕业生不选择间隔年”的环境因素,即“尽早入学”的社会压力和快速发展的世界对个人越来越高的要求;②③句补充主观原因:周围人都直入大学,一意孤行显得愚蠢;连读12年书突然休整一年感觉“有违常理",[C]正确概括了毕业生这种从众心理(群体压力)。

  32.选项[D]正确。

  由题干关键词Studies from the US and Australia定位至第三段,本段借美、澳两国研究指出间隔年能帮助学生做好准备,更顺利地适应大学环境,更自如地应对多数新生最为头疼的问题,即间隔年相当于大学预演环节,使学生提前受到磨炼,减轻适应新环境的压力,[D]正确。

  33.选项[A]正确。

  所考词出现于第三段③句,本句指出间隔年经历可以帮助人们“更好地适应大学的新环境,从而专注于学业和活动,而非acclimation blunders" .推知acclimation blunders 和“专注学业”对立,即“牵线于学业之外的问题".结合上文可知为acclimation为“(新生对环境的)适应“问题,[A]正确。

  34.选项[D]正确。

  由题干关键词save money定位至第四段,本段利用研究数据说明间隔年能帮助学生更好地确定自身兴趣所在.减少转专业造成的金钱上的浪费,故[D]正确。

  35.选项[A]正确。

  首段介绍了普遍现象“毕业生完全忽视间隔年”,第二段提出作者观点“间隔年可以帮助学生获得学业上的成功”,第三、四段通过分析间隔年的作用论证这一观点,可见全文立意在于“呼吁毕业生重视间隔年的意义”,[A]正确。

  2021年考研已经是最后的冲刺阶段了,大家要把握这关键时期,考生如果还有其他问题可以关注好轻松考研公众号了解更多知识哦。

好轻松考研公众号


特色课程
相关文章推荐 更多>
    预约试听
    英语 政治 数学 考研留学
    点击预约试听
    在线课堂

    排行榜 更多 >